Maksimer resultaterne fra efterårsgræs med stripgræsning

Efteråret er endnu en gang over os. Det betyder, at dagene bliver kortere og vådere. Det betyder, at græsset vokser langsommere og stopper helt senere på sæsonen. Efter en tør sommer med ringe græsvækst og begrænset kvælstofoptagelse og -udvaskning kommer der gang i græsvæksten igen, når efteråret sætter ind med mere nedbør. På grund af det rigelige kvælstof i jorden har græsset et højt proteinindhold. Det gør efterårsgræsset meget værdifuldt.

For at få mest muligt ud af efterårsgræsset er det vigtigt at afgræsse alt græsset på græsgangen jævnt. Græs, der bliver stående, forbliver vådt og bliver usmageligt. Det kan også få det til at rådne, hvilket påvirker græsvæksten negativt om foråret. Desuden bliver jorden vådere om efteråret. Det får græsset til at blive trampet hurtigere ned. Det fører til skader på græsset og reduceret græsvækst.

Med stribeafgræsning får du det maksimale udbytte af efterårsgræsset, både hvad angår dyrenes produktivitet og græsarealernes kvalitet. Stribeafgræsning er en afgræsningsmetode, der især bruges til kvæg, får og heste. Ved stribeafgræsning græsser kvæget i en smal stribe mellem to mobile hegnstråde og får dermed tilbudt det areal, der skal afgræsses, på en meget doseret måde. Denne stribe flyttes en til flere gange om dagen. Det begrænser risikoen for overgræsning og reducerer presset på jorden, hvilket giver græsset en chance for at vokse godt eller gå på vintergræs.

Med stribeafgræsning kan kvægavlere få mest muligt ud af efterårsgræsset. Det sikrer, at alt græsset bliver græsset af, så der ikke efterlades uønskede rester. Desuden beskyttes jorden og græstørven, da dyrene græsser i en kortere periode på et bestemt område. Det betyder, at græssets vækst om foråret ikke påvirkes negativt. Desuden har stribeafgræsning andre fordele. Det giver kvægavlere mulighed for bedre at kontrollere og styre deres dyrs græsindtag. Det giver dem mulighed for at optimere kvægets ernæring og holde rationen bedre afbalanceret. Derudover bidrager stribeafgræsning til en mere effektiv udnyttelse af græsarealerne, hvilket resulterer i et højere græsudbytte pr. hektar.

Stribegræsning med tumble wheels

Den nemmeste måde at afgræsse striber på er ved at bruge tumble wheels. Med tumble wheels kan en person flytte et hegn på få minutter ved at rulle det så at sige hen over græsmarken. Strømmen anvendes også på selve tumble wheelskoppen, bortset fra de to "fremspring", der i øjeblikket berører jorden. Det forhindrer dyrene i at flytte tumble wheels.

Stribeafgræsning med spoler og mobile stolper

Ved stribegræsning er tumble wheels heldigvis ikke et must. Til får og heste er det ikke engang egnet. En nem måde at stribegræsse uden tumble wheels på er f.eks. ved at bruge mobile hegnspæle og en tromle med redskaber. Ved at placere denne tromle med redskab på en quad har du et mobilhegn på plads på ingen tid.

Undrer du dig over, hvordan det fungerer? Se videoen her.