Tips voor het onderhouden en opbergen van je elektrische afrastering

Onderhoud is essentieel om de levensduur van je afrastering te verlengen. Dit geldt voor alle soorten en typen afrasteringen. Of het nu band, koord of High Tensile draad is, je afrastering heeft goed onderhoud nodig.
Onze ervaring leert dat een goed geïnstalleerde Gallagher afrastering wel 30 jaar mee kan gaan. De afrastering moet regelmatig gecontroleerd worden. Wanneer onderhoud nodig is, raden we je aan dit onmiddellijk te doen. Wanneer is onderhoud nodig? Dit kun je controleren met de Gallagher check.
Tip: Blijven je dieren de hele winter buiten? Controleer dan je hele omheining om er zeker van te zijn dat deze in goede staat is.

Opbergen van schrikdraadapparaten

Wanneer u uw afrastering in de winter tijdelijk niet gebruikt, kunt u het schrikdraadapparaat het beste uitschakelen en opbergen. Er zijn kleine verschillen per type schrikdraadapparaat:

Opbergen van 230V apparaten
Deze schrikdraadapparaten kunt u het beste uitschakelen, met de stekker uit het stopcontact. U kunt ervoor kiezen om het apparaat van de muur te halen en op te bergen. Maar als uw apparaat op een veilige, droge en beschutte plaats hangt, kunt u het ook buiten laten hangen.

Batterij-apparaten 9V/12V bewaren
Bij batterij-apparaten kunt u het beste de batterij loskoppelen van het schrikdraadapparaat. Afhankelijk van het type batterij dat u gebruikt, kunt u deze het beste aan een lader bewaren. 9V batterijen kunt u niet opladen, 12V batterijen wel. Dit kan met een speciale lader die apart verkrijgbaar is. Opladen zorgt er niet alleen voor dat de batterij meteen klaar is voor gebruik, maar verlengt ook de levensduur van de batterij zelf.

TIP: Leg uw accu aan een druppellader als u hem niet meer gebruikt. Controleer wel eerst het voltage van uw accu en of deze geschikt is om op te laden.

Solar apparaten opruimen

Bij solar apparaten zijn er 2 verschillende mogelijkheden om uw apparaat op te ruimen:

Optie 1: U zet de knop van het schrikdraadapparaat op 'uit'. U laat de batterij aangesloten in het apparaat. Plaats het schrikdraadapparaat op een droge en veilige plaats waar het zonnepaneel nog daglicht kan vangen. Bijvoorbeeld voor een raam in de schuur. Op deze manier wordt de accu voortdurend langzaam opgeladen, waardoor hij niet leegloopt en kapot gaat.
Optie 2: U haalt de accu uit het apparaat en sluit hem aan op een geschikte lader. Let hierbij goed op of en hoeveel voltage uw accu heeft. De lader die u kiest moet overeenkomen met het voltage van de batterij.

Het opbergen van elektrische afrasteringsnetten

Door de netten droog en netjes op te bergen gaan ze langer mee en zijn ze klaar voor het volgende seizoen. Wij geven u graag tips en advies over hoe u uw afrasteringen het beste kunt verzorgen om de levensduur te verlengen. 

Uw afrastering controleren? Doe de Gallagher check!

Als dierenliefhebber wilt u erop kunnen vertrouwen dat uw dieren veilig in hun weiland blijven en niet te maken krijgen met uitbrekende dieren. Daarom is het belangrijk om uw afrastering te controleren om er zeker van te zijn dat deze optimaal werkt. Het voorjaar is bijvoorbeeld een perfecte tijd om deze controle uit te voeren voor een frisse start van het nieuwe weideseizoen. Maar ook tijdens het weideseizoen zijn regelmatige controles van groot belang! Voor een eenvoudige controle van uw afrastering hebben wij de Gallagher Check ontwikkeld. Dankzij de stap-voor-stap instructies kunt u gemakkelijk thuis zelf uw afrasteringen controleren, zonder dat het u veel tijd kost. Bekijk de video van de Gallagher Check of download de Gallagher Check (pdf) zodat u alle informatie bij de hand heeft en op uw gemak stap voor stap kunt doorlopen. Na de check weet u zeker dat uw afrastering in orde is en klaar voor het weideseizoen!